Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 07 juni 2021

Kaffe

Kaffets historia?

Enligt legenden upptäcktes kaffebönans uppiggande effekt av en Etiopisk fåraherde som la märke till att hans getter blev ovanligt livliga och uppiggade av att äta frukten från specifika vilda buskar. I dag vet vi med säkerhet att det var i Arabien, möjligtvis så tidigt som på 1000-talet, som kaffe först tillagades på ett liknande sätt som vi gör i dag. Det var sedan först på 1600-talet som traditionen av att dricka kaffe nådde den europeiska kontinenten. Det dröjde så läge som till 1800-talet innan kaffedrickandet blev riktigt populärt även i Sverige. Sedan dess har kaffekonsumtionen i Sverige ökat lavinartat och vi ligger nu - tillsammans med de andra nordiska länderna, i toppen på världslistan gällande kaffekonsumtion per invånare.

Är ni i behov av en kaffemaskin, läs mer här

Olika sorters kaffebönor?

De kaffebönor som i huvudsak odlas för att bli vårt svenska kaffe kommer från följande arter:

  • Coffea arabica (arabiskt kaffe) och
  • Coffea canephora (robustakaffe).

Den vanligaste och mest ansedda kaffesorten är emellertid arabiskt kaffe, vars populära milda smak i kombination med bönornas känslighet även har gjort det till den dyraste sortens kaffe. Robustakaffe tenderar att ha lägre kvalitet än arabiskt kaffe och anses även vara bittert och fränt i smaken. På grund av dessa aspekter används därför robustabönan i huvudsak till snabbkaffe och som smakförhöjare i espressoblandningar. Oavsett bönans specifika art skiljer sig karaktären hos en sådan även åt mellan de olika regioner som olika slags kaffebönor odlas i. De olika kaffesorterna är därför vanligtvis kända med hänsyn till den specifika region de härstammar från (exempelvis regioner såsom Colombia, Java och Mocka).

Vilken process genomgår kaffebönan från skörd till dryck?

Mognad, skörd och bearbetning av kaffebönor

Kaffebönan är egentligen kärnan av den frukt som växer på kaffebusken. Denna frukt är av ungefär samma storlek som ett körsbär och när den får en klar, djupröd färg är den mogen och redo för att plockas. Efter plockning måste bönorna bearbetas omgående, vilket kan ske på två olika sätt - genom en torr metod, eller genom en våt metod. Den torra metoden innebär att man låter kaffefrukterna torka i solen under flera veckors tid, varvid fruktköttet jäser och ger bönorna en speciell smak. Den våta metoden innebär istället att bönorna jäser i tankar, där naturliga enzymer bryter ned de skyddande lagren som omger kaffebönorna.

Rostning av kaffebönor

Efter den bearbetningsmetod som kaffebönor genomgår efter att de plockats är det dags för rostning av kaffebönorna, vilket anses som höjdpunkten i processen av att utvinna färdigt kaffe. Vid rostning av kaffebönor frigörs aromatiska oljor, vilket gör att färgen på kaffebönorna mörknar och att dessa således blir mörkbruna. En av dessa aromatiska oljor - caffeol, är starkt bidragande till kaffets smak och arom. Caffeol är därför själva essensen av det färdiga kaffe som vi sedan avnjuter.

Bryggning av kaffe

För att få ut så mycket smak som bara möjligt mals de rostade kaffebönorna innan kaffet bryggs. Beroende på vilken slags smak man eftersträvar finns det sedan olika sätt att brygga kaffet på. Alla tillvägagångssätt delar dock principen av att hett vatten används för att extrahera de essentiella oljorna som ger kaffet dess goda karaktär. När kaffe bryggs tas det även hänsyn till hur finmalt detta är - ju finare malt kaffe, desto kortare utvinningsprocess. Vid utvinning av kaffe är det först och främst dettas åtråvärda smak, såväl som koffeinhalt, som utvinns. Om utvinningsprocessen däremot tillåts pågå för länge kommer detta resultera i att andra, mindre åtråvärda ämnen framställs och gör kaffet bittert.