Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 20 maj 2021

Kaffeautomater på jobbet - därför är det en god investering

De flesta organisationer har ett behov av att kunna servera kaffe till såväl medarbetare som kunder och många arbetsplatser väljer i dag att ersätta småskaliga elbryggare med kaffeautomater. I Sverige är det vanligt att vi tar oss en - eller många fler - koppar kaffe om dagen och begrepp såsom "fika" eller "kaffepaus" har något heligt över sig. Vi fikar ofta och gärna och därmed blir kaffeautomaten på kontoret en uppskattad attribut. Trots att sådana små avbrott kan anses ineffektiva och som ett slöseri med tid, är sanningen att fikapauser kan göra oss mer effektiva i vårt arbete. Att ha fri tillgång till sådana drycker en kaffeautomat kan erbjuda leder även till en bättre stämning på jobb, vilket ger gladare medarbetare.

Eftersom vi som människor är sociala varelser behöver vi några små avbrott från en så annars hektisk arbetsdag, för att komma på andra tankar och koppla bort alla måsten ett tag. Ofta kan även sådana tillfällen leda till att nya idéer föds och kanske kan man se en problematisk arbetsuppgift i ett annat ljus och upptäcka en lösning på denna. Att investera i en kaffeautomat för din arbetsplats är därmed en god idé, inte minst för att medarbetarna i samband med denna även kan bygga relationer som sträcker sig utanför arbetsplatsen.

Smakskillnad på kaffe från bryggare och kaffe från kaffeautomater?

Meningarna kring huruvida det kaffe som framställs av kaffeautomater är lika gott som sådant kaffe som framställs av kaffebryggare är varierande. En sak som emellertid är säker är att högkvalitativa kaffeautomater alltid levererar färskt kaffe. Detta då malning, bryggning och tappning av kaffe, såväl som de andra varma drycker kaffeautomater eventuellt erbjuder, sker direkt i samband med en knapptryckning. Därmed genomgår kaffet samma procedur i kaffeautomater som i kaffebryggare. En del högkvalitativa och således dyrare kaffeautomater maler även kaffebönorna direkt i samband med bryggningen, vilket innebär att kaffet är färskmalet. Vidare avviker inte olika slags rostningar och blandningar av sådant kaffe som krävs vid användning av kaffeautomater från sådant standardkaffe som är utformat för kaffebryggare - man kan i dag köpa kaffe för kaffeautomater från de flesta tillverkare. Många arbetsplatser väljer i dag att ersätta småskaliga elbryggare med kaffeautomater och detta val bör således inte påverka kvalitet eller smak på det färdiga kaffet i märkbar grad - men som sagt, meningarna och smakspreferenserna kring hur kaffe ska smaka är många.

Vad ska du tänka på?

Vid investering i en eller flera kaffeautomater för din arbetsplats bör ett flertal element övervägas innan inköp, då det är många faktorer - såsom kvalitet, kapacitet och pris, som skiljer olika slags modeller åt. Generellt sett finns det två typer av kaffeautomater - de som har kapacitet att brygga ett flertal varianter av kaffe och de som enbart kan leverera vanligt svart kaffe. Den mest förekommande av dessa kaffeautomater på en arbetsplats är den med kapacitet att brygga olika slags kaffesorter såsom cappuccino och espresso, men även varm choklad.

Inom de två överordnade kategorierna för typer av kaffeautomater (sådana som enbart brygger vanligt svart kaffe och sådana med kapacitet att servera olika varianter av varma drycker) finns det i stort sett fyra slags kaffeautomater:

  • Kaffeautomater som brygger på pulver,
  • kaffeautomater som brygger på malet kaffe,
  • kaffeautomater som brygger på hela bönor, och
  • espressomaskiner.

Kvalitet eller kvantitet?

Då kaffeautomater är utformade med en rad olika funktioner och kapabiliteter är det viktigt att vid jämförelser av sådana noga fastställa vad din verksamhet värderar högst - kvalitet eller kvantitet. Frågor du kan ställa dig innan inköp av en ny kaffeautomat till din arbetsplats är därför bland andra:

  • Vem är det - personal eller externa besökare - som ska använda kaffeautomaten?
  • Vilka preferenser och önskningar har dessa individer för det kaffe som ska serveras?
  • Hur mycket kaffe, inom vilken tidsram, ska kaffeautomaten kunna framställa var dag?
  • Var ska kaffeautomaten strategiskt placeras för att vara lättillgänglig och kunna uppnå full funktion?

Positiva effekter med kaffe?

Sverige är en av de nationer i världen som konsumerar mest kaffe och vi kan därmed glädja oss åt alla de positiva hälsoeffekter som denna dryck sägs ha. Förutom att vara gott, kan kaffe även göra gott enligt rapporter och personliga erfarenheter (dock bör sådana uttalanden tas med en nypa salt - att överdriva intaget av något är aldrig bra). Självklart finns det undantag för alla regler och det föreligger även avvikande resultat som gör gällande att vissa mår bättre och andra sämre av det koffein som kaffe innehåller. Hur man reagerar på kaffe och hur man mår är således inte en universell regel, utan snarare en individuell känsla.

För många är den bästa - kanske till och med den nödvändiga - starten på dagen intagandet av en färsk kopp kaffe. Vi dricker kaffe för att vakna upp och för att bli redo att ta oss an en ny dag och nya utmaningar. Vi dricker kaffe för att bli gladare. Kanske har kaffet denna inverkan på oss just för att vi vill tro att den är sann. Oavsett bakomliggande anledning för hur och varför denna dryck ger oss energi, är faktumet att den faktiskt gör det. Därmed kan en kaffeautomat på arbetsplatsen resultera i många glada miner och en förhöjd energinivå, vilket är en investering väl värd sin kostnad.