Jämför priser på kaffeautomater
Beställ skräddarsydda offerter här
Spara tid

Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från särskilt utvalda samarbetspartners

Spara pengar

Du kan spara upp till 50% genom att jämföra offerter från ledande leverantörer

Kostnadsfritt & utan förpliktelser

Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser

Refererade & omnämnda
1
2
3
Få upp till 4 offerter här Kaffeautomater - Få upp till 4 gratis offerter från ledande leverantörer
Det tar mindre än 1 minut!

Hur många koppar konsumerar ni dagligen?

Det tar mindre än 1 minut!
Senast uppdaterad: 29. juli 2016

Kaffe i världshistorien

Kaffet som vi är väl bekanta med idag kom till Sverige på slutet av 1600-talet. De allra första kaffeodlingarna, belägna i Jemen, kan emellertid dateras så långt tillbaka som 500-talet. Först på 1200-talet - 700 år efter etableringen av de första kaffeodlingarna, rostades för första gången kaffebönor för att kunna framställa drycken kaffe.

Är ni i behov av en ny kaffeautomat? Läs mer här om hur du hittar bästa pris!

Kaffets introduktion i Europa

De första kaffehusen öppnades i Mecka på 1400-talet och med detta blev det populärt att konsumera drycken i denna del av världen. Det skulle sedan dröja så länge som 200 år innan kaffet nådde den europeiska världsdelen. Under kaffets introduktionsperiod i Europa - 1600-talet, möttes drycken av skepsis; européerna var tveksamma till den nya varan. När dåtidens påve emellertid började dricka drycken och dessutom döpte den till just kaffe ändrade många uppfattning och började konsumera den. Européerna blev nu övertygade om att kaffe var såväl gott som ofarligt.

Införandet av kaffe i Sverige

En tullanteckning över införande av ett halvt kilo kaffe från utlandet till Göteborg finns att finna från år 1685. Detta år anses därmed vara det första år som kaffe importerades till Sverige. Importen tillskrivs en okänd ägare, med syftet av att använda kaffet i ett medicinskt sammanhang.

Två år efter den första importeringen av kaffe till Sverige - år 1687, kunde varan köpas inom landet men enbart på apotek, vilket kan antas ha haft en begränsande inverkan på konsumtionen av drycken. Det var istället kung Karl XII som ordentligt satte fart på kaffedrickandet i vårt land. Efter en resa till Turkiet återvände han med kaffe och en kaffekokare, för att sedan sätta igång med att brygga. Tre och ett halvt kilo kaffe per dag sägs han ha tillagat - en inte alltför blygsam mängd.

Kaffe -Funfactcoffee cup 3coffee cup 2

Kaffeförbud och spridning av drycken

Vid början av kaffets spridningstid i Sverige - på 1700-talet, var det framförallt män som avnjöt drycken. Kaffet intogs ofta i samband med politiska diskussioner, affärsuppgörelser eller kortspel och aktiviteten föregick i så kallade kaffehus.

Flera gånger under 1700-talet infördes kaffeförbud. Ett av dessa förbud tjänade som “böndernas hämnd” - en hämnd för att kaffedrickarna tidigare implementerat brännvinsförbud i Sverige. Med införande av kaffeförbud utvecklades smugglingsverksamheten av varan och därför etablerades år 1769 istället en kaffetull.

Antal människor som regelbundet konsumerade kaffe utvecklades i snabb takt; kaffets framfart i Sverige gick inte längre att begränsa. På 1800-talet hade drycken hunnit bli omtyckt och vanligt förekommande i hela landet - på såväl landsbygden som i städerna.

Kaffesurrogat under krigsperioder

Vid tiderna kring och under första och andra världskriget var kaffe en bristvara. Eftersom det var svårt att få tag på kaffe användes så kallade kaffesurrogat - växter som malts ner och rostats på samma vis som kaffe, som ersättningsvara. Då det under dessa krigspräglade tider var svårt att transportera varor över landsgränser användes i Sverige svenska växter såsom cichoria, råg, vete, korn, ärtor, ekollon, äpplekärnor, sockerbetor och maskrosrötter vid framställning av kaffesurrogat.