Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 02 juni 2021

Svensken och kaffet

Världsledare i kaffekonsumtion

Det svenska folket tillhör de som dricker mest kaffe i hela världen, så gör även vårt grannland Finland. Detta till trots för att vi inte kan odla kaffebönor och således inte producera kaffe där vi bor. En svensk kaffedrickare konsumerar dagligen ett genomsnitt på 3,2 koppar kaffe (i Finland konsumerar en kaffedrickare i genomsnitt 3,6 koppar kaffe var dag). Detta motsvarar en mängd av nio kilo kaffe per år.

För odlingen av den stora mängd kaffe som det svenska folket konsumerar behövs en yta av samma storlek som halva Öland (cirka 675 km2). Årligen importerar Sverige 89.000 ton kaffe från olika delar av världen.

Kaffekultur och vuxenvälling

Majoriteten av det kaffe vi konsumerar dricks på jobb eller hemma, som en social aktivitet och/eller för att få energi och hålla fokuseringsförmågan uppe; kaffe innehåller det mest spridda centralstimulerande medlet i världen. Många av oss avnjuter även regelbundet kaffe på café, där det är vanligt att beställa en “kaffe latte.”

En kaffe latte består till stor del av mjölk och därför har “vuxenvälling” blivit dess skämtsamma smeknamn; en folkdryck som kan tyckas smaka mer varm mjölk än kaffe. Detta smeknamn har till och med blivit så populärt att det av Svenska Språkrådet blivit valt till månadens ord. Kaffe har även kallats “IT-folkets bensin.”

Världens kaffe i Sverige

Kaffe odlas i Sydamerika, Latinamerika och Afrika. Även om vi i Sverige inte själva odlar kaffebönor dricker vi till vardags kaffe av hög kvalitet. Majoriteten av kaffet som konsumeras i vårt land kommer från Brasilien (cirka 27 %). I illustrationen nedan kan du se en mer detaljerad beskrivning över var i världen kaffet som säljs i Sverige kommer från.

Länder där kaffet som dricks i Sverige kommer från:

Snabbfakta om svenskens kaffevanor

  • 80 % av alla svenskar dricker kaffe.
  • Fler män än kvinnor i Sverige dricker kaffe.
  • 42 % av de som går på café under första dejten dricker kaffe latte.
  • Den bästa tiden att dricka kaffe på är mellan 09:00 och 11:30 eftersom hormonet kortisol, som koffeinet i kaffe samverkar med, är som svagast vid denna tid.
  • När man dricker kaffe stimuleras kroppens kortisolproduktion och man känner sig piggare då detta hormon påverkar kroppens biologiska klocka.
  • Tre av fyra svenskar dricker kaffe var dag i sådana mängder att det påverkar kroppen på flera sätt; kaffe piggar upp och skärper minne och koncentration, kaffe får vår kropp att bränna fett, producera magsaft, andas snabbare och kissa oftare.
  • Yrkesgrupper såsom forskare, författare och personer i PR-branschen konsumerar bland de största kaffemängderna i Sverige.