Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 02 juni 2021

Prisförändrande klimatförhållanden och Kaffe latte-index

Prishöjning som ett resultat av rådande klimatförändring

Enligt Dagens Industri har priset på den mest använda kaffebönan i Sverige stigit med hela 66 %, detta bara i år (2014). I sommar väntas ytterligare prisökningar på kaffe drabba hela Europa. Dessa prisökningar inom olika marknader för kaffe beror på den rådande klimatförändring som vår jord upplever - i landet med världens största kaffeproduktion, Brasilien, har kaffeskördarna fått lida av både torka och svampangrepp på de träd som bär kaffebönor.

Genomsnittspriset på den vanligaste sorten kaffebönor i Europa, brasilianska arabicabönor, har under detta år ökat med nästintill så mycket som 90 %, detta enligt International Coffee Organization (ICO). Klimatförändringen som påverkar världens kaffeskördar påverkar därmed konsumenter, då priserna på råvarumarknaden stiger. På såväl kaféer som i butiker blir kaffet dyrare men trots denna prisökning är kaffe en relativt billig vara, vilket innebär att måttliga prishöjningar inte påverkar marknadens efterfråga på kort sikt.

Prisindex för kaffe latte på olika marknader

Stockholm klassas som den stad i världen med den näst dyraste kaffe latten, såld för 47 kronor på Starbucks Arlanda, och därmed placeras Sverige på listan över marknader med dyrt kaffe. Affärstidningen The Wall Street Journal har genom en undersökning av kaffekedjan Starbucks prissättning i olika städer skapat ett index för priset på en kaffe latte. Enligt detta index hamnar alltså Stockholm på en god andraplats, på listan där förstaplatsen tillfaller vårt grannland Norges huvudstad Oslo.

I indexet nedan visas prisnivån för en kaffe latte såld på Starbucks i olika delar av världen.

Kaffe index

Priserna är lokalt anpassade, vilket innebär att det i jämförelser mellan de olika marknaderna måste tas höjd för skillnader i Konsumentprisindex. I indexet står alla värden i amerikanska dollar (dollarkursen för lokala valutor är inhämtad från Bank of International Settlements) och beskriver priset för 0,47 liter kaffe latte.

Källa: The Wall Street Journal (TT)