Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 02 juni 2021

Kaffe, att testa det svarta guldet

Kaffekopp

Den Första prioriteten när man vaknar på morgonen är att sätta på den där maskinen som skapar det karaktäristiska bryggandet. Enbart ljudet från apparaten får det att vattnas i munnen och en tro på att bli botad från sitt dåliga morgonhumör.

Arbetet bakom kaffet

Känner du igen dig? Det du kanske inte visste är vilket arbete som ligger bakom just din morgonbrygd. Urvalet av bönor skiljer sig nämligen åt. När man odlar bönorna så fungerar det precis som vin, odlingarna varierar från år till år, både i smak och kvalitet. Det ena året kanske en exportör i Moçambique i kombination med ett Etiopiskt Arabica får den distinkta smakprofilen av skånerost medan det nästkommande år blir något helt annat.

Det är en hel vetenskap kring hur man ska kombinera rätt typ av odlingar för att framställa din typ av kaffe. På kafferosterit, strävar man efter perfektion. Inte bara för att hitta den perfekta smaken utan även för att behålla det som karaktäriseras som deras egna blandningar. Inom branschen anlitar man experter som reser jorden runt för att finna rosteriets specifika smakkaraktär.

De för kallas för kaffeprovare och det är de som bestämmer vilka bönor som ska köpas in för nästa säsong.  Dessa finsmakare blir inbjudna till provningar över hela världen, där de samlas tillsammans med representanter från de små mikrorosterierna till de stora rosterierna. De går igenom 100-tals olika sorter som förhoppningsvis lyckas uppfylla de högt ställda krav på vad rosterierna senare kommer att kalla sitt eget kaffe.

Stegen till den perfekta koppen

För att utse de perfekta bönorna har man utvecklat en provningsmodell i fyra steg som kallas brasiliansk koppning.

  • Första steget är att dofta på den torra råvaran, vilket görs direkt efter att den har malts ner till en grovhet lika fint som socker. Processen frigör mellan 600-800 aromer men smak och doft försvinner fort, då aromerna är lättflyktiga och syret tar snabbt kål på dem.
  • Det andra steget är själva kokningsprocessen, hett vatten med en temperatur på 92-96 grader hällts över de nymalda bönorna. Gradantalet på vattnet ska vara så precist för att inte bränna sönder smaken. När bönorna möter det högt tempererade vattnet gör man ännu en inhalering av de rika dofterna.
  • Därefter knäcker man skorpan som bildats efter kokningsprocessen, och på så vis frigörs aromerna till en kavalkad av dofter. Här är det viktigt att anstränga sig till det yttersta för att åter igen ta in alla dofter. En böna kan nämligen skifta enormt i doft mellan de olika stegen. Det är därför viktigt att använda sina sinnesintryck till fullo för att urskilja aromerna och dess kvalité.
  • Slutligen är det dags att provsmaka det svarta guldet. Denna tillställning görs under högljudda sniffningar och sörplingar ur egna specifika provsmakningsskedar. Detta till synes ouppfostrade bordsskick är viktigt för att berika smakaromerna med syre, för att göra smaken starkare.

För en lekman kan urvalsprocessen och snobberiet verka överdrivet men för att du ska avnjuta ditt morgonkaffe gäller endast det som kaffeprovarna alltid vetat: det finns inga genvägar till det perfekta kaffet.

Läs mer: Kaffeautomater