Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 26 maj 2021

Kaffets historia

Kaffe är en populär dryck som uppskattas och dricks av de flesta. Det finns många historier om hur man upptäckte kaffet. Den vanligaste handlar om en herde som såg att hans getter blev pigga och energiska av att äta de röda frukterna på kaffebusken. Kaffets uppiggande egenskaper tillsammans med dess unika smak gör det till en av världens mest uppskattade drycker.

Kaffebönan - inte en böna

Har du hört talas om kaffebönor? Visste du om att bönan faktiskt är ett frö? Fröet finns inuti en röd frukt som växer på coffeaträdet. Vanligtvis så innehåller frukten två stycken bönor, men i vissa förekommer bara en. Dessa bönor kallas för caracolis eller peaberries och sägs ha en rikare smak än bönor som växer två och två.

Från medicin till umgängesdryck

Förr i tiden användes kaffe i ritualer för att förutspå framtiden och började senare att säljas i olika kaffehus. Det var inte förrän i slutet av 1600-talet som kaffet kom till Sverige för att användas som läkemedel för att bota olika krämpor och besvär.

Med tiden förändrades kaffet till en umgängesdryck för finare folk såsom adel och borgare. I början av 1800-talet hade drycken blivit såpass populär att den dracks av gemene man och var något som man ofta bjöd på vid besök. Takten på kaffekonsumtionen har med raska steg ökat sedan dess och serveras idag på många olika sätt för att passa diverse smaker och tillställningar.

Kaffet idag

I början av 1900-talet var Brasilien det största kaffeproducerande landet. Idag kommer så gott som all kaffeproduktion från Centralamerika, Brasilien och de tropiska delarna av Sydamerika. Brasilien ligger dock fortsatt i ledning som den största exportören och står för en tredjedel av produktionen.

Idag är kaffet världens mest populära dryck. Omkring 400 miljarder kaffekoppar dricks varje år, och Sverige ligger i toppen bland de länder där det dricks mest. Vi konsumerar totalt 1 % av den globala kaffeproduktionen.

Varför blir man pigg av kaffe?

I kaffe finns koffein som är ett uppiggande och hjärnstimulerande ämne. Forskare har tittat närmare på vad som gör att man känner sig piggare efter intag av drycken. Förmodligen så uppstår effekten på grund av att koffeinet binder ett ämne i hjärnan som blockerar dess sömnimpulser.

Många väljer att dricka kaffe på morgonen för att vakna till eller på eftermiddagen för att få en extra energikick i arbetet. Ett stort antal dricker även kaffe för att de faktiskt vant sig vid koffeinet. Kaffe kan därför resultera i abstinensbesvär som exempelvis irritation, huvudvärk och trötthet för personer som blivit beroende av drycken. Genom att dricka mindre doser mer utspritt under dagen kan man undvika detta.

Beställ offerter på kaffemaskin

För att få den ultimata kaffeupplevelsen rekommenderas en investering av den rätta kaffemaskinen. Du är välkommen att fylla i kontaktformuläret högst upp på den här sidan så hjälper vi dig att komma i kontakt med flera leverantörer som passar dig och din verksamhet.