Jämför pris och offerter på kaffeautomater
Fyll i formuläret på mindre än 1 minut för att starta processen
Begär dina gratis offerter Begär dina gratis offerter
Det tar mindre än 1 minut!

Typ av maskin?

Det tar mindre än 1 minut!
Spara tid
Spara tid
Fyll i formuläret och få upp till 4 offerter från våra särskilt utvalda samarbetspartners
Spara pengar
Spara pengar
Spara pengar genom att jämföra offerter och välja den lösning som passar er bäst
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Kostnadsfritt & utan förpliktelser
Vår service är helt kostnadsfri och utan förpliktelser
Omnämnda i:
Expressen
Business Insider
Entrepreneur
A 100% A
Textstorlek
Senast uppdaterad: 07 juni 2021

Hyra/köpa kaffemaskin Café

Behöver du en kaffemaskin till ditt café?

Det finns en produkt som caféer inte kan vara utan, och det är kaffe. Nu för tiden vill kunderna dessutom gärna kunna välja mellan olika sorter, smaker och varianter, vilket kräver en kaffemaskin av god kvalitet. Inom serviceverksamheter så som caféer är det dessutom av stor vikt att kunna framställa relativt stora mängder kaffe snabbt och smidigt.

Gott kaffe ger nöjda kunder och om de dessutom kan få det med snabb service, så blir alla parter nöjda och ditt café kan sälja mer kaffe. Inför köp av kaffemaskin finns det flera saker som bör tas i beaktning gällande antal koppar, typ av kaffe som ska framställas från kaffemaskinen samt tekniska detaljer så som vattenanslutning, rengöring och eventuellt serviceavtal, vilket du kan läsa mer om nedan.

Sveriges befolkning ligger på plats tre i listan av de nationer som dricker mest kaffe i hela världen. Bara Nederländerna och Finland dricker mer kaffe än svenskarna. Så var kommer kaffet ifrån? Förr dracks kaffe främst i hemmet, men idag köps stora mängder kaffe på caféer och en stor del av detta kaffe är take away. Därför blir det allt viktigare att caféets kaffemaskin kan producera kaffe av hög kvalitet på kort tid.

För att få offerter på flera olika typer av kaffemaskiner för café - fyll i formuläret uppe på sidan.

Försäljning av kaffe på café

På ett serveringsställe såsom ett café är kaffe en av de mest efterfrågade dryckesvarorna eftersom de flesta går på café med just avsikten av att dricka en kopp kaffe - antingen med något ätbart till, eller som en slät kopp att ta med eller avnjuta på plats. Oavsett om ditt café säljer bakverk och kakor eller är mer av ett lunchcafé, så förväntar de flesta besökare att de även kan köpa en kopp kaffe.

Med tanke på att kaffe ofta är en daglig vana för många så är det väsentligt med en kaffemaskin för alla typer av verksamheter inom restaurangbranschen. Den ekonomiska förtjänsten på en kopp kaffe är dessutom en av de högsta bland alla konsumtionsvaror, så varför inte optimera förtjänsten genom en välfungerande kaffemaskin?

De flesta caféägare räknar med omkring 80 procent vinst för varje såld kopp kaffe. Genom att välja en kaffemaskin av god kvalitet kan du som caféägare säkerställa flera viktiga aspekter:

  • Hög kvalitet ger en god livslängd på kaffemaskinen, förutsatt att denna rengjörs och sköts omhand på ett korrekt sätt.
  • En bra kaffemaskin kombinerat med bra kaffe ger nöjda kunder, vilket leder till ökad försäljning. Kunder som redan har besökt ditt café kommer tillbaka och förhoppningsvis delar de även med sig av sin goda upplevelse till vänner och bekanta.

Barista gör espresso.

Att tänka på vid inköp av kaffemaskin till caféer

Det finns många olika typer av kaffemaskiner att välja bland. Vissa kaffemaskiner kan producera vanligt kaffe medan andra maskiner ger mer avancerade kaffevarianter och så finns det givetvis espressomaskiner, vilket idag är högt eftertraktad bland svenskarna i form av exempelvis caffe latte.

De olika typerna av kaffemaskiner skiljer sig dessutom åt vad gäller design, utformning och krav på baristans färdigheter. Innan du köper en kaffemaskin till din verksamhet är det därför lämpligt att ställa dig själv följande frågor:

  1. Hur många koppar ska produceras per dag?
  2. Hur snabbt ska kaffet kunna framställas? 
  3. Vilken bryggningsmetod är mest lämplig för din verksamhet? 
  4. Krävs vidare utbildning av personalen för att de korrekt ska kunna bruka maskinen?

Baserat på vilka funktioner som krävs för kaffemaskinen, samt ditt cafées kaffeomsättning och krav på prestanda, kan du ta rätt beslut gällande vilken typ av maskin som passar din verksamhet bäst.

Vilken typ av kaffemaskin passar ditt café?

Det finns flera typer av kaffemaskiner; från superautomatiska kaffemaskiner som levererar en kopp kaffe med ett enkelt knapptryck, till pistongmaskiner som kräver att baristan själv manövrerar det tryck som krävs för en kopp espresso. Den ökade efterfrågan på flertalet kaffevarianter gör att det blir alltmer väsentligt för caféer att ha kaffemaskiner av god kvalitet med flera funktioner.

Vilken typ av kaffemaskin som passar ditt café beror således på personalens kunskaper i baristayrket, mängden kaffe som ska produceras per dag samt vilken prisklass som lämpar sig för din verksamhet. Nedan finner du korta förklaringar på hur olika typer av kaffemaskiner fungerar och vad som krävs av baristan för att skapa den perfekta koppen espresso, café au lait eller caffe latte.

Espresso

Pistongmaskin (espresso)

En pistongmaskin kräver manuell manövrering och lämpar sig för caféer som vill kunna bjuda sina kunder på en kopp espresso av hög kvalitet.

Pistongmaskinen utvecklades redan 1945 av italienaren Achille Gaggia och används för att framställa espressokaffe. Den finns i två utföranden; manuell och halvautomatisk. Den manuella pistongmaskinen kräver att baristan själv avgör hur mycket vatten som ska tillsättas samt trycket på hur snabbt vattnet ska passera genom espressokaffet. En halvautomatisk pistongmaskin kräver att baristan trycker ned spaken för att aktivera processen. Maskinen sköter sedan själv trycket, som vanligtvis brukar vara mellan 8 och 10 bar.

Halvautomatisk kaffemaskin

En halvautomatisk kaffemaskin kräver att en barista gör en del manuellt arbete vid framställningen av kaffet.

Denna typ av kaffemaskin har ett filter där malet kaffe fylls på, vilket innebär att baristan först maler det kaffe som kunden valt ut och sedan placerar detta kompakt i filtret. Processen med att placera kaffet kompakt i filtret är speciellt viktig eftersom den rätta mängden motstånd är nödvändig för en effektiv bryggning.

Filtret placeras i kaffemaskinen och sedan krävs enbart ett enkel knapptryck för att bryggningsprocessen ska starta. Inuti maskinen finns en elektrisk pump som driver vattnet genom filtret. När vattnet passerat genom kaffet och filtret stängs maskinen av med ett knapptryck.

En halvautomatisk kaffemaskin gör det möjligt för baristan att reglera mängden vatten som används vid bryggningen, men trycket kan inte justeras manuellt. Denna typ av kaffemaskin måste vanligen rengöras manuellt.

Helautomatisk kaffemaskin

En helautomatisk kaffemaskin reglerar själv tryck och mängden vatten som passerar genom filtret. Många maskiner har även inbyggd kaffekvarn och mjölkskummare.

Den största skillnaden mellan en halvautomatisk och en helautomatisk kaffemaskin är att den senare själv reglerar mängden vatten som pumpas med ett visst tryck genom det förmalda kaffet.
Många helautomatiska kaffemaskiner har en inbyggd kaffekvarn som maler och packar kaffet till önskad styrka.

Mjölkskummaren kan vara ansluten via en mjölktermos. Den skummade mjölken kan antingen komma från en separat öppning eller komma från samma öppning som kaffet, vilket gör att endast ett knapptryck behövs för att framställa en cappuccino eller annan typ av kaffevariant.

De manuella momenten vid använding av en helautomatisk maskin består av att starta maskinen med ett knapptryck och påfyllning av hela kaffebönor samt mjölk. Flera helautomatiska kaffemaskiner har även automatisk rengöring med olika program.

Superautomatisk kaffemaskin

Med ett enkelt knapptryck ger den superautomatiska kaffemaskinen, vad man vanligen kallar en kaffeautomat, en god kopp kaffe.

För caféägare som vill erbjuda sina kunder en kopp kaffe snabbt och enkelt, kan en superautomatisk kaffemaskin vara en god idé. Dessa maskiner kan brygga kaffe på hela bönor som mals inuti maskinen, eller brygga kaffe med färdigmalt kaffe.

Vid framställning av olika typer av kaffevarianter krävs många gånger varm eller skummad mjölk, vilken kan framställas av mjölkpulver eller färskmjölk. Vid användning av färskmjölk krävs det att du fyller på ny mjölk och säkerställer att det håller sig färsk.

Expertvalet hjälper dig att finna rätt produkt för ditt café
Om du känner dig osäker på vilken typ av kaffemaskin som passar ditt kaffe, är du välkommen att höra av dig till oss. Oavsett om du planerar att köpa, hyra eller leasa en kaffemaskin, har vi möjlighet att hjälpa dig i processen. När du fyllt i vårt kontaktformulär kan du ringa upp oss, så får du en kort konsultation fär vi säkerställer att ditt cafés behov och förutsättningar matchas med relevant produkt och leverantör. 

Beställ offerter nu

Fyll i formuläret på bara en 1 minut